Den gamle følgjesveinen min på ferder der oppe blant fuglar og englar, flyskrekken, har bleikna noko i det siste, ikkje minst etter at eg las ei ualminneleg teit og tåpeleg bok av Allen Carr (han med røykeslutt-kursa) om korleis ein kan kvitte seg med flyskrekk. Bittert å måtte vedgå at ei språkleg infantil og innhaldsmessig tilbakeståande bok faktisk verka. Eg er ikkje sånn som les banale sjølvhjelpsbøker og ser lyset – vil ikkje! Om flyskrekken har minka, har det skjedd tilsvarande tap av sjølvkjensle. Bittert.
Men etter 4 ½ time i øvre luftlag, landa eg altså udramatisk på Madeira, og for første gong var eg ikkje audmjukt takksam for at eg endå ein gong kunne stå trygt på det vi innbiller oss er fast jord, men som eigentleg berre er eit skal som skjuler glødande, frådande, boblande masser. Vi går i fåre kvar vi går.
Fly har ein tendens til å lande, her på Madeira.
David stod klar med maxi-taxien (eller var det minibussen?) til å ta oss med til Quinta d’Estreito, som låg noko lenger borte frå byen enn vi hadde fått inntrykk av på nettsidene deira. Utsikta var storslagen, det skal dei ha, og ein hyggjeleg velkomst vart det, med gratis madeira på romet, noko vi straks kasta oss over, ettersom det var ver til å sitje på balkongen. Det var og ver til å sitje ute og ete ein noko forsinka lunsj, og der fekk vi det første møtet med dei blide kelnerane som skulle gjere sitt til å kaste glans over opphaldet.
Etter dette måtte dei eldste av oss kvile, medan vi som er fødde etter mai -47 gav oss til å utforske nabolaget. Mi personlege utforsking førte meg til det som verka som eit lite turistinfisert lokalsamfunn.
Utsikt frå første hotell.
Middag kosta vi på oss på Bacchus, den einaste innomhusrestauranten på hotellet, og kalla gourmet-restaurant. Eg trur kanskje ikkje Hotell og restaurantarbeidarforbundet, eller LO for den del, står særskilt sterkt på Madeira. Dei same tre kelnerane var rundt oss og om oss frå morgon til kveld, i vår sjargong den korpulente, den tynne og sjefen. Men det er nok ikkje spesielt pc (og her snakkar vi ikkje om personal computer, men om political correct) å kalle folk korpulente, så la meg heller kalle han Han som ga F i Grete Rode og Fedon Lindberg, heretter forkorta til HSGF. Dei tre rettane våre smakte godt, og rimelege sutalause gjekk vi til sengs den første natt.
Dei som var med på denne turen var først og fremst svigermor mi som fyller nitti i år, og ville ha med dotter og son med ektefeller på framandlandsferd. Ho skulle vere The First Lady (TFL) på denne turen, ikkje urimeleg, ettersom ho betalte det heile. Svigerinne hadde lese om Monte, ein fjellandsby med gilde hagar og gondolbane. Sjåfør David køyrde oss dit neste dag, og vi skjøna at det var dårlege tider for drosjesjåførar då han baud seg til å vente gratis på oss i to timar. Den finaste hagen var ikkje farbar for rullestolbrukarar og den nest finaste berre delvis, så TFL fekk ikkje fullt utbyte av herlegdomane.
Sledekøyring på asfalt var nytt for oss, men her kunne ein altså sitje i ein treslede og verte styrte og losa ned bratte bakkar med hjelp av to menn i stråhatt. To av oss prøvde, vi andre heldt oss til David. Opphavet til denne skikken skal vere at dei rike handelsmennene som budde der oppe i gamle dagar, hadde bruk for å kome seg fort ned til hamna når det var skip i sikte.
Sledekøyring på Madeira-vis.
Vel nede i Funchal by hadde vi god tid til lunsj før karnevalet skulle ta laust. Av alle fortausrestaurantane med innkastarar, valde vi den som hadde tilråding frå ukebladet Hjemmet hengande i ei klype, i trygg forvissning om at Hjemmet neppe kunne ta feil i kulinariske spørsmål. Men dei to som valde lammekotelettar, vart sørgjeleg skuffa. Eg hadde det bra med det assorterte fiskespydet mitt. Heile tida medan vi sat der, passerte karnevalskledde store og små.
Det var vel ikkje nett karnevalet i Rio, dette. Kostyma bar meir preg av karnevalsutstyrsindustri i land med billig arbeidskraft, eller heller lettvint heimekonfeksjon. Men stemninga var det ikkje noko å seie på. Då opptoget nærma seg slutten, auka graden av frivolitet. Ein bryllaupsseremoni på eit lasteplan hadde ikkje eit fallossymbol, men ein utsøkt usmakeleg plastikkfallos som sentral utsmykning på altarringen. Ei undrande lita prinsesse på ca fem år vart storøygd vitne til eit par som agerte kopulering med eit raritetsbutikk-kjøpt lem som leverte på storleik, men elles såg ut til å ha sett betre dagar.
Den neste dagen delte vi på oss. Eg drog først med hotellets shuttlebus til søsterhotellet for å sjekke ut spa-fasilitetane. Vi har alle vårt. Desse vart fort ferdigsjekka og nådde på ingen måte opp til gullstandarden, Selma-Spa i Sunne. Shuttlebus-sjåføren hadde omsorgsfullt formant meg om kva veg eg skulle ta til byen for ikkje å verte utsett for ein snarleg trafikkdød. Eg lyttar gjerne til røynde folk i slike saker, og kom meg meinlaust til byen etter ein halvtimes vandring.
Eg er ein meir enn ordinært lunsjavhengig person, og no var radaren finstilt på Høveleg lunsjrestaurant. Denne dagen ville eg finn ein restaurant utan ivrig innkastar og speida etter ein stad der kelnerane ”couldn’t care less”. Og dette fann eg. Først stod eg ved menyplakaten utan at nokon brydde seg. Så stod eg ved døra med fleire kelnerar innanfor, framleis heilt usynleg. Etterkvart tok eg direkte kontakt med ein av dei og spurde om løyve til å setje meg. Etter all denne likesæla frå kelnerstanden, rekna eg med at dei hadde mat som selde seg sjølv. Eg bestilte ein lokal fisk med eit så ukjent namn at det var ute av hovudet like fort som eg greidde å uttale det. Men eg må berre legge meg flat og tilstå at måltidet var heilt ordinært, som ein norsk fiskemiddag på 50-talet med det unntak at det var reker i sausen.
Roberto ville gjerne køyre meg fleire gonger, men eg måtte seie at vi for det meste trengde maxi-taxi. ”Then I can give you the number of my friend David”, sa han, som om vi ikkje kjende David allereie! Men så er Funchal å likjast med Drammen når det gjeld storleik, så det er vel ikkje å undrast over at drosjesjåførane kjenner kvarandre.
TFL hadde kvilt denne dagen og var no i fin form. Vi sat på balkongen og lengta lite til gamlelandet. Dei tre levada-vandrarane våre kom blide og glade attende. Dei hadde gått og gått, og då det var på tide å kome seg attende til hotellet, gjekk dei på måfå ned ei trapp og kom til ein veg med busstopp, og der kom det akkurat ein buss som skulle til den lokale kyrkja ved hotellet. Herren held hand over sine.
Dei to herrane i følgjet fekk beskjed om å utstyre seg med Gore-Tex og paraply og tråle eit av damene avgrensa område for å finne hotell til dei tre siste nettene. Damene brukte regntida på shoppingsenteret og fekk i stand ein slags Bli-ny-dag for TFL. Herrane tok jobben på ramme alvor og tråla hotell i to-tre timar. Til slutt fekk vi melding om at avtalen var i boks. Etter å ha saumfare det eine marmorpalasset etter det andre, fann dei eit hotell med knirk i golvet, og der ville dei bu. Finanskrisa har som nemnt råka øya, og dei klarte å få The George Bernard Shaw-suite og to rom med seafront-balkong til ein avgjort akseptabel pris. Så det var berre å flytte neste morgon.
HSGF var ikkje på jobb denne siste kvelden på d’Estreito, og lageret av spumante i vår prisklasse var tømt, så vi måtte gje oss til å utforske ymse årgangar madeira assistert av ein skrinn, men rimeleg venleg kelner. Empirisk forskning viste at 15 år gammal madeira er betre enn fem år gamal, og den ti år gamle er om lag midt på treet.
Dei eldste er best.
Frukosten på Reid’s skal ikkje nokon, ikkje ein gong under tortur, trur eg, få meg til å seie noko vondt om. Vi var allereie blitt vane med ”champagnefrukost”, dvs. musserande vin, venteleg med kvantumsrabatt, men her steig kvaliteten på det musserande, og elles fòr den rotnorske tankegangen straks attende til ”dei kostelegaste rettar” slik dei vert skildra i folke-eventyra. Vi gav oss god tid og sørgde for ”value for money”. Men ein slange i paradiset greidde eg sanneleg å finne her og: gjester som ikkje visste å kle seg sømeleg! Det finst ikkje ei dame på jorda som kler knelange, vide shorts, og for damer over 50 burde det eksistere forbod, strengt handheva. Om ein no tykkjer at shorts er eit høveleg plagg for terrengvandring, kan ein vel koste på seg det eine minuttet det tar å skifte etter frukost? Eller vurdere noko meir kledelege substitutt som piratbukse, sportsbukse meed snøring under knea eller såvore. Og kva med menn og shorts? Kort fortalt: I ein vakkert avstemt frukostsal med asurblå havutsikt og ein hage det tar seks gartnerar å halde orden på, er ikkje synet av hårete mannelegger og skranglete kne noko som fører ein endå eit hakk opp på estetikkhimmelen. Hercule Poirot ville aldri ha tedd seg slik, aldri! Lord Baden Powell gjekk vel i shorts. Grøssevibber.
Dagen etter var det søndag, ein i og for seg venlegsinna dag som ein i følgje tradisjonen skal halde heilag. Og det var vel ikkje særskilt mykje vi gjorde for å bryte heilagdagsfreden. Vi hadde no lært at ein bør ha rikeleg tid til frukost på Reid’s og vi gjorde vårt beste – som kan vere identisk med det verste for Reid’s. Og det skal dei ha: like blide om dei så hadde gjester som brukte to timar på å få mest mogleg ut av frukostbuffèen.
Neste morgon var det siste allting, siste sjampanjefrukost, siste hagevandring, siste innomhusvandring osv. Men vi hadde hatt ei fin veke og fann vel ut at fleire vekers luksusliv kanskje ikkje var så om å gjere. Det mest sensasjonelle som hende denne dagen var at eg fann ein tapetkniv på golvet i SAS-flyet. Eg vart ikkje arrestert og kom meg vel heim.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar